4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

KIA PICANTO 1.1 CRDI - TOYOTA AYGO 1.0

Στο ταμείο

Αυτοκίνητο πόλης σημαίνει άνεση, πρακτικότητα και οικονομία. Στη μάχη για το τελευταίο συστατικό μπαίνει σφήνα και το πετρέλαιο, οπότε τίθεται το ερώτημα: αξίζει τα λεφτά του;

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΚΟΜΠΟΤΣΑΡΗΣ

«H ΤΙΜΗ τιμή δεν έχει και χαρά στον που την έχει». Επομένως; Aπλά τα πράγματα: παίρνεις ένα από τα πιο οικονομικά μικρά πόλης που κυκλοφορούν σήμερα (my name is Aygo), βάζεις δίπλα του ένα ντίζελ (της Kορέας θα γίνει) και βλέπεις αν όλος αυτός ο ντόρος γύρω από το πετρέλαιο και την οικονομία που ως καύσιμο εξασφαλίζει γίνεται για καλό ή για το τίποτα. Eξηγούμαστε: όταν μιλάμε για πολλά κυβικά, δεν τίθεται θέμα. H διαφορά υπέρ του ντίζελ είναι δεδομένη. Tο θέμα είναι το κατά πόσο «αξίζει» όταν έχεις να κάνεις με μικρά πόλης, τα οποία, έτσι κι αλλιώς, δε ρουφάνε το καύσιμο με σωλήνα ποτίσματος.
Δυστυχώς, για ακόμα μια φορά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι την όποια χαρά της πετρελαιοκίνησης δεν μπορεί να τη νιώσει Αθηναίος και Θεσσαλονικιός και με αυτό ως δεδομένο να προχωρήσουμε στο υπόλοιπο της χώρας.
Το δίλημμα «Aygo ή Picanto» δεν είναι φρέσκο. Τα δύο μικρά έχουν κοντραριστεί και στο παρελθόν, με το προϊόν της ιαπωνογαλλικής συντεχνίας να κερδίζει οριακά στο νήμα. Τότε μιλούσαμε για κόντρα επί ίσοις όροις. Σήμερα το Picanto επανέρχεται, έχοντας ένα πολύ δυνατό ατού απέναντι στο οικονομικότατο -από κάθε άποψη- Aygo: τον πετρελαιοκινητήρα στην έκδοση CRDI.

Το πάνω χέρι
Στο τερέν, λοιπόν, το δημοφιλές Τoyota Aygo στη φρέσκια και πλουσιότερη έκδοσή του (Black) και το Kia Picanto στην πιο «επικίνδυνη» μορφή του: αυτήν με τον 3κύλινδρο πετρελαιοκινητήρα (CRDI). Πεντάθυρα και τα δύο για την περίσταση, αλλά με τις ιδιαιτερότητές τους. Επιλέγουμε το εξ όψεως συμπαθέστερο Toyota (κακά τα ψέματα, από το Picanto λείπει αυτό το «κάτι») για να ξεκινήσουμε μια μέρα σαν τις άλλες... Κλειδί στη μίζα, ρύθμιση καθίσματος και τιμονιού, κατόπιν καθρεφτών με ένα σχετικό τέντωμα του σώματος, καθότι χειροκίνητοι, ζώνη ασφαλείας - οπ, (!) ζώνη ασφαλείας; Οι χαμηλού-μεσαίου αναστήματος (για γυναίκες το σχόλιο) οδηγοί δύσκολα θα νιώσουν άνετα με τη ζώνη. Απουσία δυνατότητας ρύθμισής της ως προς το ύψος, «βρίσκει» τον οδηγό ακριβώς στο λαιμό. Τέλος πάντων, γέρνεις το σώμα ελαφρώς δεξιά και ξεκινάς. Ο 3κύλινδρος 1.000άρης είναι παιδί της πόλης και φαίνεται. Οι 68 ίπποι του 12βάλβιδου συνόλου ούτε κατά διάνοια δε φαίνονται λίγοι εντός λογικού πλαισίου. Στην απρόσκοπτη κίνησή του εντός των τειχών βοηθούν και οι μακριές του σχέσεις, οι οποίες σε απαλλάσσουν από το διαρκές «ανακάτεμα» του -δερμάτινου στην έκδοση Black- επιλογέα. Αυτό που κάνει το Aygo να σε κερδίζει είναι η αίσθηση φιλικότητας που βγάζει, όσον αφορά είτε την άνεσή του στο να χώνεται στα στενά και να ελίσσεται στην κίνηση είτε το παρουσιαστικό του εντός, το οποίο, αν και δε διεκδικεί δάφνες ως προς την ποιότητα, είναι όσο καλοσχεδιασμένο επιβάλλεται να είναι ό,τι επιλέγει κανείς να αντικρίζει καθημερινά. Κι εκεί που όλα δείχνουν ιδανικά, να σου ένα Picanto να βγαίνει από... δεξιά και να φεύγει «άνεμος» μπροστά, πριν καν καταλάβεις τι έχει γίνει. Στο επόμενο φανάρι το πλευρίζεις, ξανατεντώνεσαι, αυτήν τη φορά για να προσεγγίσεις το διακόπτη του αριστερού ηλεκτρικού παραθύρου, που, χάριν οικονομίας, βρίσκεται αποκλειστικά στην πόρτα του συνοδηγού, αλλά μέχρι να ρωτήσεις τα τι και τα πώς το Picanto ξεκινά και το μόνο που προλαβαίνεις είναι να διαβάσεις ένα «CRDI» στην πέμπτη πόρτα.
Φτου κι απΆ την αρχή. Τελικά, στο «0-100» αρχίζεις να ξεϊδρώνεις, αφού το κορεατικό μικρό αποδεικνύεται μόλις κατά 0,3 δλ. ταχύτερο, όμως, πριν προλάβεις να χαρείς, αρχίζουν οριστικά τα παρατράγουδα... Το περίεργο Picanto στις ρεπρίζ «ξεκολλά» ταχύτερα και από αυτοκίνητα μεγαλύτερης κατηγορίας. Οι διαφορές μεταξύ των δύο είναι κυριολεκτικά συγκλονιστικές (βλ. πίνακα) - και σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται ο κινητήρας του Aygo γιΆ αυτό.
Ανάποδα το ξεκινήσαμε. Τι συμβαίνει με το Picanto; Παρατηρώντας το απέξω, τίποτα δεν προδίδει ότι για την κίνησή του φροντίζει ένας πετρελαιοκινητήρας (3κύλινδρος μεν, υπερτροφοδοτούμενος δε) - 1.120 κ.εκ. η χωρητικότητά του, 75 ίπποι στις 4.000 σ.α.λ. η ονομαστική ισχύς του, αλλά 15,5 χλγμ./1.900 σ.α.λ. η μέγιστη τιμή ροπής του! Είπε κανείς τίποτα; Το σχετικά κοντό κιβώτιο και τα μηχανικά μέρη είναι αυτά που γνωρίζουμε από τη βενζινοκίνητη έκδοση, οπότε ακόμα και οι περισσότερο δύσπιστοι μπορούν πλέον να αντιληφθούν ότι, όταν μιλάμε για πετρέλαιο, αναφερόμαστε σε άλλη κλάση. Το CRDI, ακόμα κι αν συγκριθεί με το «αδελφό» βενζινοκίνητο Picanto, τουλάχιστον σε επίπεδο ρεπρίζ, είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα. Στην πράξη το ντιζελoκίνητο Kia επιτρέπει στον οδηγό να κινείται μονίμως με «μία πάνω», βασικά λόγω των μεγάλων αποθεμάτων ροπής. Με 1η, 2η ή 3η σχέση στο 5άρι κιβώτιο, ο κινητήρας «ξυπνά» τόσο νωρίς, ώστε ο κόφτης (στις 4.600 σ.α.λ.) έρχεται πολύ νωρίτερα απΆ όσο περιμένεις. Ο τραχύς ήχος του πετρελαίου μπορεί να θυμίζει κάτι από ταξί προηγούμενης τεχνολογίας, όμως και το 3κύλινδρο Aygo δεν πάει πίσω σε επίπεδο φασαρίας.
Το κερασάκι στην τούρτα, την οποία, επαναλαμβάνουμε, δεν μπορεί να γευτεί πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα, λόγω βλακείας, δεν είναι άλλο από την κατανάλωση. Το Aygo χάνει τον τίτλο του πιο οικονομικού μικρού. Τα 7,52 λίτρα/100 χλμ., που μπορεί να εντυπωσιάζουν άλλους άμεσους ανταγωνιστές του, είναι παιχνιδάκι για το Picanto: 6,4 λίτρα/100 χλμ. η κατανάλωσή του και ο νοών νοείτω...
Πίσω στην κίνηση, το Picanto παραμένει κάπως άγευστο για τον οδηγό του. Εικόνα και αίσθηση συμβαδίζουν. Μπορεί ποιοτικά να υπερέχει (υλικά εσωτερικού), όμως δεν έχει τη «σπιρτάδα» της εμφάνισης -εντός κι εκτός- του Aygo. Σε επίπεδο αίσθησης, και πάλι το ελαφρύ του τιμόνι, που αποτελεί εργαλείο στους ελιγμούς, αφήνει περιθώρια για δυσμενή κριτική σε ό,τι έχει να κάνει με την πληροφόρηση που παρέχει σε υψηλότερες ταχύτητες, αλλά και με τη γενικότερα υποστροφική συμπεριφορά του. Καλύτερο σε αίσθηση το Aygo, που, παρά το ελαφρύ της κατασκευής του, «πατάει» πιο στέρεα στα... πόδια του.
Χωροταξικά, εξωτερικές διαστάσεις και μήκος μεταξονίου συνηγορούν υπέρ του Picanto, κάτι που βασικά φαίνεται στην επιπλέον άνεση που αισθάνονται οι επιβάτες των πίσω καθισμάτων του, αλλά και στον κατά 18 λίτρα μεγαλύτερο από του Aygo χώρο αποσκευών του.

O κύβος ερρίφθη
Tο θέμα δεν είναι απλώς και μόνο η οικονομία. Eξάλλου, όπως συμβαίνει με τα ντίζελ, για τον κάτοχό τους το κέρδος από την εξοικονόμηση καυσίμου κατά κάποιον τρόπο προκαταβάλλεται με την αγορά του αυτοκινήτου (βλ. «Το χρώμα του χρήματος»). Eδώ, όμως, πέρα από την αραίωση των επισκέψεων στο βενζινάδικο, πρόκειται για έναν κινητήρα που απλώς κερδίζει. Σε εντυπώσεις και επιδόσεις. Aπό εκεί και πέρα, αν μιλήσουμε για «στεγνή» σύγκριση μεταξύ Iαπωνίας και Kορέας, έχουμε: δύο πόντους στην Kορέα για άνεση και διαθέσιμους χώρους, έναν πόντο στην Iαπωνία για την εμφάνιση εντός κι εκτός, άλλον έναν στην Kορέα για την ποιότητα και τη συναρμογή εντός και οριακά ακόμα έναν στην Iαπωνία για την οδική συμπεριφορά. Mε απλά μαθηματικά, ο κύβος ερρίφθη και η πλευρά που βλέπει προς τα πάνω γράφει «Kia Picanto CRDI». Στο διά ταύτα κι επειδή προκύπτει ξεκάθαρα οικονομικό ζήτημα, η επιλογή είναι λίγο πιο σύνθετη απΆ όσο δείχνει. Aπαιτεί χαρτί και μολύβι, υπολογισμό χιλιομέτρων που «γράφει» ο καθένας μέσα στο χρόνο και συνυπολογισμό του κόστους χρήσης. Σήμερα αυτό δείχνει περίπλοκο. Ωστόσο, αν κάποτε ανοίξει (πανελλαδικά) ο δρόμος για το πετρέλαιο, θα γίνει ρουτίνα._ 4Τ

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
• ΓENIKOTEPA TO ΣTIΛ TOY AYGO

ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
• Η AIΣΘHTIKH TOY TAMΠΛO ΣTO PICANTO

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ
• ΝA EXEI KAΛYTEPA ΦPENA TO AYGO

TOYOTA AYGO
YΠEP/EΜΦΑΝΙΣΗ ΕΝΤΟΣ KI ΕΚΤΟΣ
/ΠΡΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ

KATA/ΘΕΣΗ ΟΔΗΓΗΣΗΣ
/ΦPENA

KIA PICANTO
YΠEP/ΠOIOTHTA ΕΝΤΟΣ
/EΠIΔOΣEIΣ

KATA/TIMONI

TO ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Mία έκδοση και μία τιμή για το πετρελαιοκίνητο Picanto, με τον εξοπλισμό να περιλαμβάνει A/C, ABS, 2 αερόσακους, ραδιοCD, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, προβολείς ομίχλης και δίχρωμα καθίσματα. Θυμίζουμε ότι η αντίστοιχη έκδοση του βενζινοκίνητου Kia κοστίζει 9.800 ευρώ, ενώ στην ντίζελ εκδοχή το κόστος είναι 11.390 ευρώ. Όχι άσχημα, τουλάχιστον αν αναλογιστεί κανείς πως το βενζινοκίνητο Aygo (8.750 στη βασική του έκδοση) στην έκδοση Black διαθέτει επιπλέον του Aygo+ (ABS, 4 αερόσακοι, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, κεντρικό κλείδωμα, κλιματισμός, ραδιοCD) ζάντες αλουμινίου, σπορτίφ καλύμματα, μαρσπιέ και δερμάτινο επιλογέα ταχυτήτων με το κόστος να φτάνει στα 11.180 ευρώ για την 5θυρη έκδοση.
Από εκεί και πέρα, τι; Μέχρι στιγμής, το Picanto στα «ίσια» βρίσκει απέναντί του το πετρελαιοκίνητο Panda. Η σχετική έκδοση κοστίζει 11.850 ευρώ, ενώ μένει να κριθεί και ο ιταλικός πετρελαιοκινητήρας.

Kia Picanto 1.1 CRDi
ΚΟΣΤΟΣ
ΤΙΜΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 11.390¤

TEXNIKA

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Κυβισμός (κ.εκ): 1.120
Κύλινδροι: 3 σε σειρά
Μέγ. Ισχύς (ίπποι/σ.α.λ.): 75/4.000*
Μέγ. Ροπή (χλγμ./σ.α.λ.): 15,5/1.900*

ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Κίνηση: Εμπρός
Κιβώτιο: Χειροκίνητο 5 σχέσεων

ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός: Γόνατα ΜακΦέρσον με ψαλίδια
Βάσης, αντιστρεπτική
Πίσω: Ημιάκαμπτος άξονας, αντιστρεπτική

ΦΡΕΝΑ
Εμπρός: Αεριζόμενοι δίσκοι
Πίσω: Δίσκοι

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Τελ. Ταχύτητα (χλμ/ώρα): 162
0-100 χλμ/ώρα (δλ): 13,9*/13,4**
Ρεπρίζ 50-80 με 3η (δλ): 4,9
Ρεπρίζ 80-110 με 4η (δλ): 8,2
Ρεπρίζ 120-140 με 5η/6η (δλ): 11,2
Φρενάρισμα 120-0 χλμ/ώρα (μ): 61,7
Μέση Κατανάλωση (λίτρα/100 χλμ): 6,4

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μήκος (χλστ): 3.495
Πλάτος (χλστ): 1.595
Ύψος (χλστ): 1.480
Μεταξόνιο (χλστ): 2.370
Βάρος (κιλά): 990*/1.061**

*Τιμή κατασκευαστή
**Τιμή 4Τ

Toyota Aygo 1.0
ΚΟΣΤΟΣ
ΤΙΜΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 8.750¤

TEXNIKA

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Κυβισμός (κ.εκ): 998
Κύλινδροι: 3 σε σειρά
Μέγ. Ισχύς (ίπποι/σ.α.λ.): 68/6.000*
Μέγ. Ροπή (χλγμ./σ.α.λ.): 9,5/3.600*

ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Κίνηση: Εμπρός
Κιβώτιο: Χειροκίνητο 5 σχέσεων

ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός: Γόνατα ΜακΦέρσον με ψαλίδια
Βάσης, αντιστρεπτική
Πίσω: Ημιάκαμπτος άξονας

ΦΡΕΝΑ
Εμπρός: Αεριζόμενοι δίσκοι
Πίσω: Ταμπούρα

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Τελ. Ταχύτητα (χλμ/ώρα): 157
0-100 χλμ/ώρα (δλ): 14,2*/13,7**
Ρεπρίζ 50-80 με 3η (δλ): 8,3
Ρεπρίζ 80-110 με 4η (δλ): 13,6
Ρεπρίζ 120-140 με 5η/6η (δλ): -
Φρενάρισμα 120-0 χλμ/ώρα (μ): 71,8
Μέση Κατανάλωση (λίτρα/100 χλμ): 7,5

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μήκος (χλστ):
Πλάτος (χλστ):
Ύψος (χλστ):
Μεταξόνιο (χλστ):
Βάρος (κιλά): */**

*Τιμή κατασκευαστή
**Τιμή 4Τ